Shakkinyrkkeily – lyhyt taustoitus

Shakkinyrkkeilyssä yhdistetään kaksi klassista kamppailulajia: shakissa ottelijat ottavat toisistaan mittaa loogisella älykkyydellään ja nyrkkeilyssä puolestaan fyysisellä kunnolla sekä lyöntikestävyydellään. Ottelu käydään vuoroerin pelaamalla (3 min) pikashakkia ja nyrkkeilemällä (3 min) kehässä. Eriä on yhteensä pariton määrä. Amatööriotteluissa sovelletaan usein viittä erää, alkaen aina shakilla. Jokaisen erän välissä on lyhyt (1 min) tauko, jolloin mm. asianmukaiset suojavarustukset laitetaan kuntoon ja pelipöytä siirretään väliaikaisesti pois kehästä. Voittajaksi shakkinyrkkeilyssä selviää joko matittamalla vastustajan shakissa, vastustajan kulutettuaan shakkisiirtoihinsa varatun kokonaisajan loppuun tai nyrkkeilemällä vastustajastaan tyrmäyksen tai teknisen keskeytyksen. Mikäli ottelijat ovat hyvin tasaisia erotuomari ratkaisee voittajan nyrkkeilyssä annettujen pisteiden mukaisesti.

 

Ottelijoiden tulee olla samassa painoluokassa, kyetä ottelemaan nyrkkeilykehässä sääntöjen mukaisesti sekä hallitsemaan hermonsa pikashakin aiheuttaman paineen alla. Shakissa ottelijoiden osaamistasoa voidaan arvioida kansainvälisellä ELO-pisteytyksellä.

 

Shakkinyrkkeilyn kansainvälinen kattojärjestö on World Chess Boxing Organisation. Lajin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Amsterdamissa vuonna 2003. Tuolloin voiton vei lajin kehittäjä Iepe Rubingh itse.

Shakkinyrkkeily on vielä toistaiseksi varsin tuntematon laji Suomessa.

BusinessFM - Mitä on shakkinyrkkeily?
00:0000:00

Kuuntele shakkinyrkkeilyklubin edustajien radiohaastattelu (BusinessFM-kanavalla)

 

Lajia ei tiettävästi ole aikaisemmin harrastettu Suomessa säännöllisesti

 

Suomen Shakkinyrkkeilyklubi ry [ Finnish Chessboxing Club ] perustettiin – viiden noin nelikymppisen kaveruksen innoittamana – marraskuussa 2014. Shakkinyrkkeilyn säännölliset harjoitukset aloitettiin tammikuussa 2015 Helsingin Tarmon salilla, josta toiminta on sittemmin siirtynyt Savate Clubin Training Centerin tiloihin. Shakkinyrkkeilijöitä on karkean arvioinnin mukaan tällä hetkellä noin parisenkymmentä. Kehässä on nähty myös naisia, mikä on lajin kehittymisen kannalta tärkeää.

 

Shakkinyrkkeilyn harrastamisen aloittamiselle ei ole varsinaisia vaatimuksia, mutta toki toivottavana on että uudet tulokkaat hallitsevat shakin ja nyrkkeilyn perusperiaatteet.

 

Kansainvälinen verkostoituminen on tuottanut tulosta

 

Suomalainen shakkinyrkkeily huomattiin välittömästi ulkomailla. Suomalaisia ottelijoita on nähty useaan otteeseen mm. Lontoossa ja Berliinissä.

 

Heinäkuussa 2018 klubiamme edustava, Tampereella asuva, Sakari "Sakkematti" Lähderinne toi Intiasta shakkinyrkkeilyn maailmanmestaruuden 75 kilon sarjassa. Tästä tehtiin radiohaastattelu YLE:lle sekä julkaistiin artikkeli Ringside-lehdessä.

Harjoittelemme Savate Clubin Training Centerin tiloissa: Helsinginkatu 2, 00500 Helsinki
http://www.savate.com/saliesittelyt/savate_club/index.php#trainingcenter

 

 

Lisätietoa lajista verkossa

facebook.com/shakkinyrkkeily
chessboxingfinland.com

en.wikipedia.org/wiki/Chess_boxing

chessboxing-global.com/

 

 

Suomen Shakkinyrkkeilyklubi ry:n puheenjohtaja toimii Kai Salminen.